Hyppää pääsisältöön
Ilja Janitskin oli kuollessaan 42-vuotias.

Suruvalitteluja julkkiksilta, liivimiehiltä ja tavallisilta kaduntallaajilta – ystävät surevat pois nukkunutta Ilja Janitskinia

Seiskan lukijoille tuttu Ilja Janitskin menehtyi viime perjantaina kotonaan Helsingin Ruoholahdessa. Ilja sairasti ärhäkkää suolistosyöpää, joka oli levinnyt imusolmukkeisiin.

Ilja sai hiljattain kuulla lääkäreiltä, ettei hänen syöpäänsä voida enää yrittää parantaa edes sytostaattien avulla. Lääkärit suosittelivat Iljalle saattohoitoa, mutta tämä halusi olla kotonaan loppuun saakka.

No just kävi lääkäri ja huomenna mahdollisesti pääsee vasta.... Suositteli Terho-kotia eli saattohoitoa sijoituspaikaksi, mutta kyllä minä suosittelin omaa kotiani ja sinne myös menen, Ilja kirjoitti Facebookissa.

Lue myös: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on kuollut

Tapaaminen Andorrassa

Iljan syöpä paljastui kolme vuotta sitten umpilisäkkeen leikkauksen yhteydessä. Seiska tapasi tuolloin Iljan andorralaisessa sairaalassa. Matka jatkui vuorille huvilaan, missä Ilja asusteli kotiarestissa jalkapantansa kanssa.

Lue myös: Valemedia MV-lehden kustantaja Ilja Janitskin laajassa erikoishaastattelussa Andorrassa: ”Olen varmasti tehnyt virheitä, mutta en ole oikea toimittaja!”

Muutaman kuukauden päästä tapaamisesta Janitskin tuotiin Suomeen. Hänet vietiin Pasilan poliisivankilan kautta Vantaan vankilaan. Syyttäjä nosti häntä vastaan useita syytteitä törkeistä kunnianloukkauksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Ilja tuomittiin 16 rikoksesta vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Janitskin valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka ei ehtinyt asiaa käsitellä.

Iljaa jäi kaipaamaan hänen Rapido-koiransa. Seiska todisti iloista jälleennäkemistä, kun Rapido tuotiin Suomeen reilu vuosi sitten.
Iljaa jäi kaipaamaan hänen Rapido-koiransa. Seiska todisti iloista jälleennäkemistä, kun Rapido tuotiin Suomeen reilu vuosi sitten.

Ystävät surevat

Iljan kuolema aiheutti somessa todellisen kommenttivyöryn. Iljan toimintaa muistellaan puolesta ja vastaan. Monet ovat sitä mieltä, että Ilja oli rehellinen ja isänmaallinen sananvapauden puolustaja, jota kohdeltiin suorastaan julmasti.

Iljan Facebook on täyttynyt muistokirjoituksista. Sadoista eri kirjoituksista voi päätellä, että Iljalla oli paljon ihmisiä ympärillään. Suruvalitteluja ovat lähettäneet niin julkkikset, liivimiehet kuin tavalliset kadun tallaajat.

Ilja raportoi usein sairautensa vaiheista. Hän kokeili hoidossa muun muassa kannabisöljyä ja kritisoi suomalaisissa sairaaloissa tarjottua ruokaa. Iljan viimeiseksi julkiseksi päivitykseksi jäi koruton kuva sairaalaruuasta.

Riisipuuroa päivälliseksi. Kaksi kuivaa leipää ja laihaa mehua. On tämä vitun Spede maa! Ilja kirjoitti.

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.


Teksti:
Panu Hörkkö
Kuvat:
Seiskan arkisto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!