Hyppää pääsisältöön
Jari Hautakorpi palasi sairaalaan.

Nälkälakolla kohauttanut dialyysipotilas Jari Hautakorpi jännittää tutkimustuloksia – lainmuutos mahdollistaa uuden munuaisen!

Jari ja Marketta Hautakorpi, 52, ovat olleet naimisissa 30 vuotta. Seiska on kertonut sinnikkään avioparin vaikeuksista: uuvuttava taistelu vakuutusyhtiötä vastaan huipentui syyskuussa nälkälakkoon, joka kesti lopulta kahdeksan päivää.

– Sydän rynkytti, ja oloni oli aikalailla muutenkin huono, kuten Marketallakin, Jari perusteli.

– Kahdeksan päivää on pitkä aika diabeetikolle olla syömättä ja vielä suurempi riski on dialyysipotilaalle olla hoidotta. Emme lopulta halunneet ottaa sitä riskiä, mitä minulle olisi voinut pahimmilleen tapahtua. Taidan olla paskahousu kuitenkin.

Lue myös: Nälkälakkoon ryhtyvät Jari ja Marketta Hautakorpi vaativat vakuutusyhtiöltä jättisummaa – ”Paljon enemmän kuin 100 000 euroa!”

Vaimo selvisi syövästä

Hautakorvet sanovat, että he saivat mielenilmaisullaan paljon näkyvyyttä ja tukea. Se auttoi myös tekemään tärkeän päätöksen, kun Jari tajusi haluavansa vielä elää ja tervehtyä.

Jarilla todettiin kakkostyypin diabetes jo 1997, mutta hoidot hän suostui aloittamaan vasta 2009. Hoitamaton diabetes voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, ja niin kävi Jarillekin. Hän on joutunut yli puolentoista vuoden ajan käymään dialyysissä kolmesti viikossa, neljä tuntia kerrallaan.

Pariskunnan sairaskertomus on täynnä uskomattomia käänteitä. Viime talvena Marketta halusi lahjoittaa munuaisensa miehelleen, mutta sairaalatutkimuksissa löytyikin rintasyöpä.

Vaimo selvisi syövästä pikaleikkauksen ansiosta.

Lue myös: Vakuutusyhtiöitä vastaan vuosikymmeniä taistelleet Marketta ja Jari menettivät kotitalonsa – ”Meillä on oikeus miljoonakorvaukseen!”

Leikkaus ennen joulua?

Myös Jarin serkku tarjosi omaa munuaistaan, mutta tuolloin Jari kieltäytyi. Nyt mieli muuttui, samoin laki, sillä aiemmin vain lähiomaiset sallittiin luovuttajina. Nyt munuaisen voi saada vaikkapa läheiseltä ystävältä.

– Päätin ottaa serkkutyttöni upean tarjouksen vastaan. Nyt jännitetään tutkimusten tuloksia. Jos kudostyyppi on oikea, pääsemme jatkamaan.

Jos kaikki menee hyvin, Jari voi saada uuden munuaisen jo ennen joulua. Se olisi kaikkien aikojen joululahja.

– Sillä olisi äärettömän iso merkitys elämäämme ja jaksamiseemme, Marketta sanoo hiljaa.

Jari Hautakorpi sairastaa munuaisen vajaatoimintaa. – Jos serkkuni munuainen sopii, saan loppuelämäni takaisin, motocrossia ja kilpaveneilyä MM-tasollakin ajanut mies huokaa.
Jari Hautakorpi sairastaa munuaisen vajaatoimintaa. – Jos serkkuni munuainen sopii, saan loppuelämäni takaisin, motocrossia ja kilpaveneilyä MM-tasollakin ajanut mies huokaa.

 

Lue myös: Motocrossura tuhosi Jarin terveyden – ”En sitä silloin ymmärtänyt”

Elinvuosia kosolti lisää

Elävältä luovuttajalta saatu munuainen on arvokas ja toimii paremmin kuin kuolleelta leikattu.

– Uusi munuainen toisi ainakin 20 vuotta lisää elinvuosia. Saisin koko loppuelämäni takaisin, Jari huokaa.

– Tietenkin leikkauksen jälkeen pitää syödä hylkimisenestolääkkeitä ja huolehtia elintavoista niin, että munuaisensiirrosta on hyötyä. Siihen olen enemmän kuin sitoutunut ja valmis.

Hautakorvet sanovat, että kaikkien vastoinkäymisten ja murheiden keskellä tuntuu, että tunnelin päässä näkyy nyt valoa.

– Voi kun tämä positiivinen vire heijastuisi myös vakuutustaisteluumme!

Älä missaa päivääkään! Tilaa Seiskan uutiskirje ja saat kuumimmat julkkisuutiset sähköpostiisi joka aamu klo 10 täysin ilmaiseksi.


Teksti:
Kalle Kangas
Kuvat:
Seiskan arkisto

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!