Hyppää pääsisältöön
Hampaat

Suomessa 2,3 miljoonaa taudinkantajaa – tämä sairaus voi viedä hengen!

Parodontiitista eli hampaiden kiinnityskudossairaudesta on ryhdytty puhumaan viime vuosina yhä enemmän, mutta se on silti monelle sairauden kantajallekin mysteeri. Suomessa parodontiittia sairastaa 2,3 miljoonaa kansalaista.

Sen oireet muistuttavat pitkälti ientulehdusta, joka sekin on hoitamattomana arvaamaton. Turvonneet ienrajat, pahanhajuinen hengitys ja ienten verenvuoto ovat aina merkkejä, että hammaslääkärille on mentävä mahdollisimman nopeasti.

Tehostettu suuhygienia on iensairauksissa erityisen tärkeää. Parodontiittia sairastaville on myynnissä muun muassa omaa hammastahnaa.
Tehostettu suuhygienia on iensairauksissa erityisen tärkeää. Parodontiittia sairastaville on myynnissä muun muassa omaa hammastahnaa.

Tupakka vauhdittaa tautia

Parodontiitti voi olla jopa oireeton. Sitä on syytä epäillä, jos ientaskut alkavat syventyä ja hampaat heilua ilman ulkoista syytä.

Altistavia tekijöitä ovat muun muassa huono syyhygienia, diabetes ja tupakointi. Monella parodontiitin kantajalla sairaus saattaa puhjeta pintaan, kun luopuu tupakasta. Nikotiinilla kun on sidekudoksia supistava vaikutus, jolloin sairaus niin sanotusti muhii pinnan alla.

Hoitamattomana parodontiitti voi olla jopa hengenvaarallinen. Syvällä ikenissä oleva tulehdus voi levittää bakteerit suoraan verenkiertoon ja aiheuttaa verenmyrkytyksen. On tapauksia, joissa hoitamaton parodontiitti on päässyt levittämään bakteereita suoraan aivoihin. Kiinnityskudossairauden on todettu olevan yhteydessä jopa syöpäkuolemiin.

Hampaiden kiinnityskudossairauden vakavuus on ymmärretty vasta tällä vuosituhannella.
Hampaiden kiinnityskudossairauden vakavuus on ymmärretty vasta tällä vuosituhannella.

Poistata hammaskivi

Jos yllä mainittuja oireita ilmenee, kudossairaus on helposti selvitettävissä hammasvälistä testitikulla otettavalla näytteellä. Akuutti tulehdustila hoidetaan antibioottikuurilla. Sairaus pysyy aisoissa itsehoidolla eli hampaiden säännöllisellä harjauksella ja hammasvälien päivittäisellä putsaamisella, mutta kokonaan siitä ei koskaan parane.

Hammashygienistin luona kannattaa käydä poistattamassa hammaskivi pari kertaa vuodessa.

Seiska tuo iloa elämään! Autamme nyt lukijoitamme joka kuukausi. Tunnetko jonkun, joka on avun tarpeessa? Auta läheistäsi ja ilmoita hänestä meille!

Tagit:

Teksti:
Anne Pennanen
Kuvat:
Adobe Stock

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!