Hyppää pääsisältöön
Nea-Sofia ja Suvi Jumisko

Lääkitys maksaa 800 euroa kuussa – rovaniemeläinen Nea-Sofia kärsii harvinaisesta sairaudesta!

Kaikki alkoi aivan tavallisesta koulumatkasta vuonna 2016. Rovaniemeläinen Nea-Sofia Jumisko oli nousemassa autosta koulun pihalle, kun hän liukastui. Vahinko ei näyttänyt aluksi vakavalta. Päivän kuluessa maahan osunut polvi kuitenkin turposi.

Tilannetta seurattiin kotona parin päivän ajan, kunnes Nea-Sofia päätettiin viedä lääkäriin.

– Ihmettelimme, kun polvi ei alkanutkaan parantua, vaan oli aina vain kipeänä. Lääkäri päätti tähystää polven. Meille selvisi, että tyttäremme sairastaa harvinaista nivelreumaa, äiti Suvi Jumisko kertoo.

– Toivuttuaan polveen tulleesta kolhusta Nea-Sofia huomasi, että jalka ei enää taipunut normaalisti. Sairaus oireilee erityisesti aamuisin nivelten jäykkyytenä. Se on yksi tyypillisistä lastenreuman oireista.

Kukaan ei osaa sanoa, mistä Nea-Sofian sairaus johtuu. Lääkäreiden mukaan on mahdollista, että sen laukaisi liukastumisesta tullut polvivamma.

Suvi-äiti antaa Nea-Sofialle pistettävän lääkeannoksen joka toinen viikko.  – Tiedän, että vakavampiakin lastensairauksia on, mutta unelmoimme silti tyttäremme terveydestä.
Suvi-äiti antaa Nea-Sofialle pistettävän lääkeannoksen joka toinen viikko.  – Tiedän, että vakavampiakin lastensairauksia on, mutta unelmoimme silti tyttäremme terveydestä.

Hurjat lääkelaskut

Onneksi sairauteen on löytynyt tehokas lääke, joka on auttanut pitämään Nea-Sofian oireettomana. Se on kuitenkin valitettavan kallis.

– Kolmen kuukauden lääkepaketin hinta on päätähuimaavat yli 2 400 euroa. Tytölle annetaan kahden viikon välein pistokset paketissa olevilla kynäruiskuilla.

– Onneksi hieman alle 500 euron omavastuu lääkekustannuksista tulee vastaan jo ensimmäisestä ostokerrasta. Kyllä tämä silti tuntuu taloudessamme. Pääasia kuitenkin on, että on lääke auttaa oikeasti.

Mahdollisuus parantua

Nea-Sofian lääkitys auttaa nivelten tulehdustilaan. Äidin mukaan lääkkeen pistäminen ei ole pikkutytön mieleen, mutta valoa näkyy tunnelin päässä.

– Nea-Sofialla on mahdollisuus parantua sairaudestaan kokonaan, äiti vakuuttaa.

– Vaikka hän on ollut lääkityksen ansiosta oireettomana jo pitkään, lääkkeen kanssa jatketaan vielä vuosia. Jossakin vaiheessa lääkitys yritetään hiljalleen purkaa. Vasta sitten nähdään, onko tyttö parantunut vai ei.

Perheen muiden lasten Nicon, 10, ja Ninnin, 5, kohdalla ei ole tarvittu reumatutkimuksia, he ovat oireettomia.

– Sairaus oireilisi nivelten aamujäykkyytenä. Lastenreuman merkkejä voi olla myös se, että lapsi ei parannu normaalisti esimerkiksi pihalla sattuneista haavereista.

Seiska tuo iloa elämään! Autamme nyt lukijoitamme joka kuukausi. Tunnetko jonkun, joka on avun tarpeessa? Auta läheistäsi ja ilmoita hänestä meille!


Teksti:
Carmen Heikkilä
Kuvat:
Markku Ruottinen

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!