Hyppää pääsisältöön
Facebookilla on haittansa.

Facebookin jättäminen tekee onnellisemmaksi - mutta tyhmemmäksi!

Facebookia syytetään valeuutisten levittämisestä, mutta uuden tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että sosiaalinen media myös valistaa kansaa. 

New Yorkin ja Stanfordin yliopistojen tutkijat pyysivät lähes 3000 Facebookin käyttäjää täyttämään lomakkeet, joissa kysyttiin muun muassa politiikasta. Tämän jälkeen he pyysivät puolta osallistujista deaktivoimaan Facebook-tilinsä. 

Tutkijat pitivät koehenkilöiden profiileja silmällä varmistaakseen, että nämä todella pysyivät poissa somesta. Noin prosentti osallistujista luovutti ennen kuukauden tutkimusjakson päättymistä.

Tutkijat pyysivät osallistujia myös arvioimaan mielialojaan säännöllisesti koko tutkimuksen ajan. Neljän viikon kuluttua osallistujat täyttivät uuden kyselyn, jolla arvioitiin mahdollisia emotionaalisia ja intellektuaalisia muutoksia.

Uutispäivitykset luetaan somesta

Osallistujat, jotka onnistuivat pysymään poissa Facebookista, raportoivat keskimäärin paremmista mielialoista kuin somessa roikkuvat osallistujat. Erot olivat kuitenkin marginaalisia, eivätkä tutkijoiden mukaan riitä todistamaan väittämää, että sosiaalisen median käyttö tekee ihmisistä onnettomia.

Erityisen kiinnostava havainto oli, että Facebookittomat osallistujat ilmaisivat 5–10 prosenttia vähemmän polarisoituneita kantoja poliittisissa asioissa kontrolliryhmään verrattuna, mutta kun osallistujien faktoihin perustuvaa tietämystä tentattiin, Facebook-tilin deaktivoineet ylsivät huomattavasti huonompiin tuloksiin.

Vaikuttaa siis siltä, että yhä useampi saa uutispäivityksensä sosiaalisesta mediasta.

– Saattaa olla totta, että Facebookin uutistulva ja poliittiset keskustelut polarisoivat ihmisiä, mutta Facebookista lähteminen ei välttämättä tarkoita, että ihmiset käyttävät tuon ylimääräisen ajan lukeakseen sanomalehtiä, järkeilee Stanfordin taloustieteilijä ja tutkimuksen kirjoittaja Matthew Gentzkow.

Lähde: New York Post


Teksti:
Seiskan toimitus
Kuvat:
Seiskan toimitus

Älä missaa kuumimpia viihdeuutisia! Seuraa Seiskaa somessa!